A Csemeteliget alapítását követően pár hónappal már jöttek az értékelések a Google rendszeréből is. Kaptam egy olyan hozzászólást, ami gyakran eszembe jut: „Szuper kezdeményezés, de van még hová fejlődni.”…Bizony, rá kellett jönnöm, hogy az életben semmi nem állandó, csak a változás. Ami közhelynek tűnik, és ismerjük is a mondást, de teljesen más aspektusból szemlélem akkor, amikor a saját célomról és vállalkozásomról van szó. A fenti vélemény egy kicsit elkeserített, mert a ligetet úgy alakítottam ki, hogy minden anyai, gyermeki és családi szempontnak megfeleljen. Benne van az eddigi életem, szakmai tudásom, anyai tapasztalatom. Olyan helyet szerettem volna teremteni, ahová én is szívesen viszem el a gyermekemet.

Pénzügyi-számviteli terület volt az életem évekig. Bankban dolgoztam szenior elemzőként, ahol minden év júniusában már alig vártam az új pénzügyi beszámolókat, és elemeztem sorra a cégeket, figyelve a fejlődésüket. Aztán, amikor a másik oldalra kerültem, és vállalkozóvá váltam, akkor tudatosult bennem, hogy igen, változtatnom kell. Fejlődnie kell a Csemeteligetnek is annak érdekében, hogy minél több igényt kielégítsen, hogy minél inkább szeressetek betérni hozzánk.

A fejlődés első lépcsője 2018 augusztusában volt, amikor az emeletet teljesen átalakítottam. Padlószőnyeg, új, minőségi játékok, és kialakításra került a teakonyhánk is minden anyai és babás igényt kielégítve.

Aztán ahogy telt az idő, jöttek a megszámolhatatlan pozitív visszajelzéseitek, aztán az igényeitek…  Nem lehet egész napra itthagyni a gyermeket? Vannak nálatok tematikus szülinapok? Ugye nem csak a gyerekfelügyeletről szólnak a táboraitok? Miért nem csinálsz játszócsoportot? Nem gondolkodtál még éjszakai gyerekfelügyeleten?

A kérdések sorozata folyamatosan járatta az agyam. Így alakult ki bennem az a kép, melyet most elétek tárok.

Milyen változások és új szolgáltatások lesznek szeptembertől a Csemeteligetben?

Családi bölcsi

Nem újkeletű dolog ez, mégis valahogy most indítjuk be. 2 évet működött a miniovink, ami tulajdonképpen egy fél napos családi bölcsinek felelt meg (ebéd nélkül). A 2 év alatt rengeteg családon és édesanyán segítettünk, vagy azért, hogy szocializálódjon a gyermeke, de nem akar egész napos ellátást még, vagy azért, hogy legyen pár délelőtt, amikor anya otthon marad a pici tesóval, vagy pedig azért, hogy anya otthonról tudjon dolgozni. Nem tudom nektek elmondani és leírni azt a sok szeretetet, hálát és köszönetet, amit ezen szülőktől kaptam és kaptak a Csemeteliget dolgozói. A készülő bölcsis honlapon szemezgethettek majd belőlük. Sokak kérdezték tőlem a miniovis szülők közül, hogy miért nem indítok egész napos ellátást, amikor színvonalas, családias, barátságos, és nagyon nagyon jól csináljuk? Nekik köszönhetitek, hogy lesz Csemeteliget Családi bölcsi. (Jelenleg engedélyeztetés alatt, míg az engedélyt nem kapjuk meg, addig a miniovink zavartalanul üzemel, így akár ezen idő alatt be is szoktatható a gyermek.)

Éjszakai ovi

A tegnap nap és ma is felrobbantottátok a Csemeteliget facebook oldalát a rengeteg hozzászólással, kedveléssel és megosztással,  amikor is közhírré tettem, hogy lesz éjszakai gyerekfelügyelet a Csemeteligetben! A posztot olvashatjátok: ITT

Ezt is Ti keltettétek életre! Saját példámból is megtanultam, és a hozzánk járó családok révén is látom, hogy bizony a párok kevés minőségi időt töltenek el egymással. A napi robot, az állandó figyelem, a mókuskerék elveszi tőlünk azt, ami talán ebben az életben a legértékesebb, a minőségi időt. Amikor nincs sem telefon, sem TV, csak kettesben kikapcsolódunk, és egymásra figyelünk. Vagy épp baráti kapcsolatainkat ápoljuk. Tekintettel arra, hogy a Csemeteligetben minden feltétel (személyi, tárgyi, eszköz, hely) adott ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, megcsináljuk! Gyermeknek gyermek a barátja, az Én-Idő és a Mi-Idő pedig elegendhetetlenül fontos ahhoz, hogy egyensúlyban legyünk magunkkal és egymással. Részletek kidolgozva, hamarosan értesültök róla a honlapról.

Játszócsoport

Volt régen Debrecenben, de megszűnt. Sokan kedveltétek azt, hogy anya elmegy a gyerekkel játszani egy megbízható helyre, ahol korosztályos játékok vannak, és közben még beszélgetni is tudnak egymással. Próbáltuk már mi is beindítani többször, nem volt rá igényetek. Most május-június környékén azonban záporoztak az ezzel kapcsolatos igények. Így jelentem, lesz játszócsoport mégpedig baba-mama klubal összefűzve! Itt csak halkan jegyzem meg, hogy akik hozzánk érekzenk foglalkozásra, ajándékba kapják a játszót, és mindig többen vannak, tehát kaialakulhatnak csoportok is. De ha külön játszócsoportot szeretnétek, ám legyen.

Klubok

A hordozós klubunk a nyitás óta működik a Csemeteligetben, és ez zavartalanul is fog működni ugyanúgy szerdánként, kéthetente. A kismama és várandós klubot újraindítottuk 2019 márciusában, ami nagyon nagy sikernek örvend. És sokan kértek baba-mama klubot is. Amolyan leül a gyerek játszik, mi pedig kibeszéljük magunkat. Így örömmel jelentem be számotokra, hogy lesz baba-mama klubunk játszócsoporttal egyidejűleg. Tematikus előadókkal, vagy akár előadó nélkül is. Beszélgetés, kávézás, feltöltődés, relax, miközben a csemetétek játszik.  Ésss, egyeztetés alatt van a szülőklub beindítása is, melyet a Lehetsz Király! vezetője, Posztós Réka fog tartani.

Baba-mama foglalkozások

Egyik fő profulink a baba-mama foglalkozások, melyek tekintetében nem lesz változás, az órarend kialakítás alatt van, most egyeztetek az óraadóinkkal. A meglévő foglalkozások maradnak, kismama és babás jóga van jelenleg egyeztetés alatt, amennyiben van rá igényetek.

Ovis foglalkozások

Ezen a területen  lesz majd játékos mozgásfejlesztő ovitorna, Lehetsz Király foglalkozás, Táncos Móka a 4-6 éves kislányoknak, egyéni és csoportos iskolaelőkészítő, egyéni fejlesztés.

Pszichológiai tanácsadás

Nagyon nagyon régen, már a nyitáskor szerettem volna, ha ez megvalósul, hiszen mindannyiunkban, minden szülőben felmerülnek olyan kérdések, melyekre választ szeretnénk kapni szakembertől. Még bennem is. Így elérhetővé válik a Csemeteligetben is a pszichológiai tanácsadás gyerekek és felnőttek részére egyaránt. A tanácsadást Vilmányi Nóra pszichológus, viselkedéselemző, lifecoach fogja majd tartani.

Árak, kedvezmények

A családi bölcsőde árai a készülő honlapon lesznek elérhetőek hamarosan. A baba-mama foglalkozások tekintetében nem lesz változás. A klubok tekintetében viszont igen, mert az eddigi becsületkasszás módszer révén nem tudjuk azt fenntartani, de: olyan struktúrát dolgozunk ki rá a klubvezetőkkel, hogy az elfogadható és kedvezményes legyen számotokra. Az ovis foglalkozások esetében pedig havibérlet lesz majd, melyekből hiányzás esetén nem udunk visszaadni. Az ovis foglalkozásaink is fejlesztő foglalkozások, ovitornánk egész évben teltházas volt, és sokaknak kellett nemet mondanom, mert már nem fértek be. Viszont volt olyan alkalom, maikor a 10 fő helyett csak 4-5 fő volt jelen. Ezt a lépést azért kell megtennem, mert máskülönben nem tartható fenn a foglalkozás. Másrészről pedig ezen foglalkozásoknak akkor van értelme, ha rendszeresen járnak a gyerekek. Havi 1-2 tornától vagy Lehetsz Király foglalkozástól nem szabad csodát várnunk.

Arculat

Készül a Csemeteliget kabalafigurája, ezekben a percekben küldte át grafikusunk a vázlatot. Nekem nagyon nagyon nagyon tetszik, és számotokra sem lesz ismeretlen. Kabalafiguránkkal találkozhattok majd a recepción, az udvaron, és az elektronikus felületeken is.

Játékok

Az utolsó tábori hetünk után bár lesz két hét leállás, de Anita nem áll meg. Egyesével nézem végig a játékokat, kiselejtezem a selejtezésre valókat, és beszerzem az új játékokat!

Tervek

A fejlődés azonban még itt sem áll meg. Az emeletre szeretnék idővel egy sófalat, hogy minél tisztább és bacimentesebb legyen a levegőnk. Valamint az udvarunkat is szeretném szépíteni, fejleszteni. Új szolgáltatásként pedig a babysitterközvetítés van folyamatban és kidolgozás alatt.

Ha ezen túlmenően bármiféle igényetek, ötletetek van, ne tartsátok magatokban!

Úgy gondolom, hogy ezen új dolgokkal egy jelentős lépést teszek afelé, hogy a Csemeteliget Baba-mama és Gyermekközpont, Közösségi Tér kielégítse az igényeiteket, és betöltse azt az óriási űrt, ami eddig volt Magyarország második legnagyobb városában.

Szép napot!

Anita.