Amikor kigondoltam ezt a négyrészes blogsorozatot, akkor természetesen már tudtam, hogy a Csemeteligetben babáknak, mamáknak, kisgyermekeknek, családoknak nyújtunk majd foglalkozásokat, számukra keltünk életre egy közösségi teret. Akkor mindegyik cikkbe ugyanazt fogom leírni? Nem. Ez a négy cikk lényegében összetartozik, de tartalmában és mondanivalójában mégis szétválik egymástól. Az előző cikkemben a “miértemet” írtam le nektek, azokat az okokat, amik elvezettek a Csemeteliget megszületéséhez. Most pedig azt fogom ecsetelni, hogy kik azok, akikért megszületik a Csemeteliget. Már tudjátok, hogy ők a babák, a mamák és a családok.

Nézzük meg kicsit bővebben.

0-3 éves korosztály

Amikor a kisfiammal itthon voltam, hetenként egyszer eljártunk zenebölcsibe. Ez körülbelül 9-10 hónapos koráig elégítette ki őt és engem is. Aztán valahogy elmaradtak a zenebölcsik. Elmentünk másik zenés foglalkozásra, az nem annyira tetszett neki. Aztán maradt a játszi. Nekem már akkor is hiányzott egy kicsit több dolog, amit a 0-3 éves korosztály igénybe vehet. Jött a motorkorszak, később futóbicikli, én pedig loholtam utána. Jó időben tavasszal, nyáron. Rossz időben a létező összes lehetséges kreatív módszert kitaláltam neki, felépítettük a világ valamennyi pályaudvarát fa sínekből, majd épületeket is kreáltunk mellé, aztán mindezt összekapcsoltuk a legóval és délutánra, mire apa hazaért, egy szobányi építkezés volt a hátunk mögött, amit persze napokig nem lehetett lebontani… Éreztem, hogy mindkettőnknek hiányzik a társaság. Sajnos ez később a gyermeknél szocializációs nehézségekben meg is jelent. Nos, elsősorban ezért a korosztályért született meg a Csemeteliget. A 0-3 éves korosztály számára szerettem volna több foglalkozást, játékot, mesét biztosítani és számukra egy közösséget kialakítani. Ahol szocializálódhatnak úgy, hogy nem járnak csaniba, bölcsibe. Ahol játékosan, észrevétlenül fejlődnek, de ahol ne csak a játék álljon rendelkezésre, hanem zenés, mesés, mozgásos foglalkozások is.

A 0-3 év közötti gyermekeken belül külön hangsúlyt fektetek a 0-1 éves korosztályra. Mert nekik nincs egy hely, ahol biztonságban tudnának hemperegni. Ezért számukra lesz kialakítva a Csemeteligetben egy Hempergő, ahol sok minden fogja a kényelmüket szolgálni.

Ovis korosztály

Ovisok esetében az életkorukból adódóan már tágabb a foglalkozás lehetősége, mindig van új a nap alatt. Véleményem szerint a mozgás, a mese és a klasszikus zene hiányzik az életükből, melyre egyébként nagy szükségük lenne. Látom a néptáncoló kisfiamat. Örökmozgó, és állandóan énekel. Már alig várja, hogy ismét legyenek próbák. Az ovisok számára ezért a mese és a mozgás világát hozom közelebb. Élőmese, népzene és klasszikus zene formájában, amit megfűszereztem egy játékos ovitornával is.

Iskolás korosztály

Bár még nincs iskoláskorú gyermekem, de 2 év múlva már lesz. Ami az iskolát illeti, csak hallomásból élek. A Csemeteliget fő célcsoportja a 0-7 éves korosztály, de a kisiskolásokat sem szeretném elfelejteni, mert a Csemeteliget célja a több korosztályos jelleg kialakítása. Törekszem rá, hogy minél hamarabb legyen számukra is elérhető foglalkozás a Csemeteligetben. Ezért folyamatban vannak egyeztetések az iskolásoknak való 1-2 programmal kapcsolatosan.

A Csemeteligetbe persze a 7-14 éves korosztály is elkísérheti a kisebb tesót apával, anyával, hiszen számukra is lesz egy sarok, sakktáblával, nekik való olvasmányokkal, társasjátékokkal, ahol kellemesen eltölthetik az időt, míg a szülők a kisebb gyermeket várják.

Édesanyák, várandósok

Talán az egyik legnagyobb cél, akikért megszületik a Csemeteliget, az az Édesanyák. És ide beletartoznak a várandósok, a pár hónapos babával érkező anyukák, a bölcsist, ovist és iskolást nevelő anyukák. Azt gondolom, hogy egy igazán anyabarát helyet sikerül majd kialakítanunk, ahol lesznek klubok, baba-mama foglalkozások, babzsákok, csendszoba, könyvtár, újságok, kanapé, fotelek, jól felszerelt konyha, mamabarát mosdó, közösségi terek, tanfolyamok, ingyenes parkolás, babakocsi és kerékpár tároló és ami talán a “leganyabarátabb” dolog, az a kávé és a tea. 🙂 Lehet majd jókat beszélgetni, elvonulni, együtt lenni, elhagyni végre az otthont. Mert a gyereknevelés ne csak a pelenkázásról, büfizésről, pürékorszakról és az otthonülésről szóljon. Az anyukákra éppúgy tekintettel kell lenni, mint a gyermekekre. Mert tudjuk: boldog anya = boldog baba. Ha csak egy kicsit is leeresztünk, ha szomorúak, fáradtak, levertek vagyunk, az ráragad a gyermekünkre. Ezért is jön létre a Csemeteliget. Értetek, értünk.

A várandós édesanyák, kismamák számára számos olyan szolgáltatást kínálunk majd, melyek a gyermekvállalást, a várandósság alatti időszakot és a születést követő pár hetet ölelik fel, és ezen időszakokra nyújtanak segítséget az édesanyák számára. Ezek a családtámogatási tanácsadás, pocakkoncert, várandós klub és együttműködő partnereink kínálatában a FelelŐs program és a kismama-masszázs is igénybe vehető majd. Születést követően a Csöpp-kincs Szoptatós Klubba és a Hordozós Klubba, várjuk majd az anyukákat és a babákat, ugyanakkor lesz számukra babamasszázs tanfolyam és babajelbeszéd tanfolyam is. Ahogyan növögetnek a picúrok, igénybe vehetik majd a Hempergőt, a Hőcögtető foglalkozást, és a kor előre haladtával egyre több baba-mama foglalkozást.

Család

És végül, de nem utolsó sorban, a családokért. Azért, hogy a családi napok alkalmával nemcsak a családtagok egymással, hanem családok a családokkal is megismerkedjenek, barátkozzanak, hogy akár újra mindenki gyerek lehessen egy kicsit. Hogy mesét hallgassunk, hogy zenét hallgassunk, hogy játszunk, mókázzunk. Hogy értéket adjunk, és kapjunk. Hogy nyugodtan bográcsoljunk egyet, míg a gyerekek ismerkednek, felhőtlenül játszanak.

Azt hiszem, most már érthető a szlogenünk: Csemeteliget, ahol jól érzi magát felnőtt és gyerek.

Szép napot!

Anita.