Örömmel jelentem be, hogy ezzel a cikkel kezdetét veszi a blog működése! A blogomban olvashattok majd a kezdetekről, a Csemeteliget kialakulásáról, céljáról, a szervezés körüli teendőkről, az aktuális helyzetről, a gyerekekkel való foglalkozások fontosságáról, és természetesen a Csemeteligetben található debreceni gyerekprogramokról is. A Facebookon már  eddig is megosztottam veletek néhány infót a Csemeteligetről, úgyhogy ha jól értesültek és naprakészek szeretnétek lenni a Csemeteligettel kapcsolatban, akkor érdemes követni a Facebook oldalt is.

Azt már biztosan sokan tudjátok, hogy Auksziné Erdélyi Anita vagyok, a Csemeteliget megálmodója. 2 kisgyermekem van, egy lassan 5 éves fiam, és egy most 16 hónapos kislányom. Végzettségemet tekintve közgazdász és gazdasági agrármérnök vagyok, pénzügy-számvitel vonalon tevékenykedtem a gyerekek születés előtt, de emellett ingatlanközvetítő, értékbecslő, mérlegképes könyvelő és gazdasági informatikus végzettséggel is rendelkezem. A Csemeteliget kapcsán a családi napközi működtetője és az óvodai dajka tanfolyamokat végeztem el. Hobbim az olvasás, a horgolás, a különböző kézműves technikák megismerése és elsajátítása, valamint a gyerekjátékok készítése. Kisfiam születését követően elkezdtem gyerekjátékokat készíteni elsősorban természetes alapanyagokból. Tulajdonképpen ez volt mindennek a kezdete…

Egy derűs téli napon sétáltam az utcán az 5 hónapos kisfiammal, de úgy éreztem, hogy hiányzik valami. No nem a babázás előtti pörgős életmód, sokkal inkább egy jó kis beszélgetés valakivel. Akkor már 5 hónapja voltam a „négy fal között”, és nem éreztem, hogy része lennék egy közösségnek. Úgy éreztem, hogy vagyok én a kisfiammal, akikhez este csatlakozik apa és ennyi. Van a barátnőm, akivel hetente-kéthetente találkoztunk, és így telnek a napok.

Az első gondolatom az volt, hogy csinálok egy baba-mama klubot, tájékozódtam a közösségi oldalakon, és konstatáltam, hogy több klub és csoport is működik Debrecenben, de én valami másfajta dologra gondoltam. Nem adok-veszek, nem programszervezős klubra, hanem valami másra. Akkor még nem tudtam, hogy pontosan mire. Idővel azt vettem észre, hogy valahogy mindig a gyerekkel kapcsolatos könyvek akadnak a kezembe. Beleástam hát magam a gyermekvilágba, és saját erőből kezdtem el tanulmányozni a gyermeki létet. Ez oda vezetett, hogy a gyerektémákat és a kézműveskedést összekötöttem, így születtek meg a Rekrema fantázianevű természetes alapanyagból készített gyermekjátékaim. Hatalmas lelkesedéssel indult a dolog, 3 éven át foglalkoztam ezzel, azonban a várt kereslet elmaradt.

A gyermekek iránti szeretetem, és az egyre mélyebb érdeklődésem azonban fennmaradt. A babás-mamás “projekt” pedig folyamatosan kattogott az agyamban az évek alatt. Már-már azt vettem észre, hogy nemcsak a babák és gyerekek viselkedését figyelem, hanem egyre inkább az igényeket, az anyukák igényeit is a különböző helyi csoportokban.

Az elmúlt 4 év alatt  nyilvánvalóvá vált számomra, hogy minden kisgyermekes anyuka szinte ugyanazzal a problémával küzd Debrecenben: nem tudnak elmenni egy több gyermekkorosztálynak is programokat kínáló helyre, mivel Debrecenben egyáltalán nincs ilyen hely. Nem tudják a család minden tagját lekötő különböző programokra elvinni a gyermekeket, mert csekély a választék. Nem lehet egy helyen megoldani Debrecenben sem az ideiglenes, sem az állandó gyerekfelügyeletet. Nincsenek a valóságban is működő, az anyukák igényeit ténylegesen kielégítő kisebb-nagyobb baba-mama közösségek. A helyi baba-mama csoportok  online formában ugyan szuperül működnek, de rájöttem, hogy ez nekem, s másoknak is vajmi kevés.

Ilyen előzményeket követően született meg a Csemeteliget baba-mama és gyermekközpont megvalósításának az ötlete 2016 őszén. Amennyiben a Csemeteligetről további részleteket is szeretnétek megtudni, akkor kövessétek a blogot és a Facebook oldalt is!