A Csemeteliget szakmai programjának alapfilozófiája a mese-zene-mozgás-játék. Erre építettem föl az egész  intézményt. Miért?

Mert ezekre a dolgokra van szüksége egy 0-7 éves gyermeknek. A mese tanít, nevel szórakoztat, szókincset bővít, megnyugtat. Nagyon jó hatással van a beszédfejlődésre, a képzelőerő alakítására. A zene nyugtató hatással van a gyermekre, fejleszti az érzelmi intelligenciájukat, fejlődik a kreativitásuk, empatikusabbá válnak, könnyebben ki tudják fejezni magukat. A mozgás, ezen belül is az erre az életkorra jellemző nagymozgás fejleszti az idegrendszer érését, az egyensúlyérzéket, segíti a beszéd fejlődését. A nagymozgás minden későbbi mozgási folyamat alapja. Azok a gyerekek, akik a nagymozgásokat magabiztosan elsajátítják, jó lesz a finommotorikus képességük, ceruzafogásuk, könnyebben tanulnak majd írni, számolni. A játék pedig nem más, mint csemetéink munkája nap, mint nap. A szabad játékban tudják magukat kifejezni, megmutatják érzelmeiket, szabad akaratukra épül. A szabad játék a gyermeknek az a tevékenysége, mely által a legsokoldalúbban ki tudja fejezni magát.

Milyen baba-mama programok, foglalkozások érhetőek el a Csemeteligetben?

  • Babás jóga
  • Bábos Mesekuckó
  • Csiri-biri torna
  • Gitáros Mókaóra
  • Hangszeres játszócsoport (hegedű, cselló, fuvola, klarinét heti váltásban)
  • Kerekítő Mondókás Móka
  • Táncos zenebölcsi
  • Zenés Baba-mama angol

A fenti foglalkozások közül  a Szabadalmi Hivatal által védjegyzett foglalkozások a Bábos Mesekuckó 2009, a Csiri-biri torna 2005, a Kerekítő Mondókás Móka pedig 2008 óta érhető el Magyarország különböző városaiban országszerte. Debrecenbe 2007-ben hoztam be őket, ezen foglalkozások Debrecenben csak nálunk érhetőek el a Csemeteligetben.

Melyik foglalkozást kinek ajánljuk?

Ha most lenne 0-3 év közötti csemetém, nem biztos, hogy tudnék választani a foglalkozások közül. Az alábbi táblázatban találtok egy kis összefoglalót a foglalkozás felépítését, jellegét és az életkori ajánlást illetően.

1.táblázat: A Csemeteligetben elérhető baba-mama programok, foglalkozások

Mik az eddigi tapasztalataink?

Két év van már mögöttünk több száz csemetével, anyukával, foglalkozással, tapasztalattal és gyakorlattal. Elmondható, hogy alapjában véve a babás jógán kívül mindegyik foglalkozást látogathatják a csemeték a bölcsis kor végéig. A Kerekítő Mondókás Mókát pár hónapos kortól kb. 1,5-2 éves korig veszik igénybe az anyukák csemetéikkel. Már járni tudás, vagy legalább lépegetés szükséges a Bábos Mesekuckó, Csiri-biri torna, Táncos Zenebölcsi és a Zenés Baba-mama angol foglalkozásainkhoz. A Gitáros Mókaórát és a Hangszeres játszót egyaránt látogatják kisebb babák, és nagyobb csemeték is. Ilyenkor az egész emeleten vagyunk, jól el tudnak egymástól különülni a pár hónapos és a 2 éves babák is. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy a Kerekítőre ne mehetne egy 2 vagy 3 éves csemete! Vagy egy Bábos Mesekuckón ne vehetne részt egy 10 hónapos baba! Ha csemetéd szereti a mondókákat, ritmushangszereket, ölbéli játékokat, akkor 2-3 évesen is szeretettel látjuk a Kerekítőn! Sőt, volt olyan babánk, aki 7,5 hónaposan nézte végig anya ölében a Bábos Mesekuckón a mesét, majd míg a nagyobbak a gimnasztikai labdával járták végig a meseutat, ő addig a kisebb labdával játszott, végül pedig anyuka emlékként elkészítette a kézműves dolgot, míg csemetéje az ölében ült.

 Foglalkozásaink helyszíne

Mennyire kötöttek a foglalkozások?

Foglalkozásaink igaz, hogy órarendbe ágyazva érhetőek el, de korántsem úgy kell elképzelni, mint az iskolát, ahol becsengetnek, beülünk a padba, leadják az anyagot majd kicsengetnek. 🙂 Az órák felépítése játékos, sokrétű, de ugyanakkor szórakoztató. A védjegyes foglalkozásainknak van egy “menete”, amit be kell tartanunk, de ez csak a felépítésre vonatkozik. Mindegyik foglalkozásvezető úgy építi fel az óráját, hogy pici “pihenő” legyen benne, mint pl. labdázás, ernyőzés, buborékkergetés. Az anyukák csodálják gyermekeiket, a gyermekek pedig játszva fejlődnek. Ők ezt még nem fogják föl, hogy milyen hatást gyakorol rájuk az a milliő, amit a Csemeteligetben kapnak. Mi felnőttek már látjuk.

Mozgásfejlesztő eszközeink egy része

 

Te ismered a gyermeked, és Te tudod a legjobban, hogy mire van igénye, mi köti le leginkább, vagy adott esetben miben szeretnéd, ha fejlődne?

Bérletünk kombinált bérlet, így akár mindegyiket végig is próbálhatjátok, míg megtaláljátok a számotokra a legmegfelelőbbet!

Ha további segítségre van szükségetek, készséggel állok rendelkezésetekre!

Foglalkozásainkra bejelentkezni itt tudtok: http://www.csemeteliget.hu/bejelentkezes/

Szeretettel várunk benneteket a Csemeteligetben!

Anita és a Csemeteligetesek.