Amikor megálmodtam a Csemeteligetet problémaként merült fel, hogy egy ilyen komplex jellegű, babáknak, mamáknak, gyermekeknek, sőt az egész családnak szóló szolgáltatás hol, milyen körülmények között valósítható meg Debrecenben. Nyilvánvaló volt, hogy ehhez nem lesz elég egy néhány négyzetméteres helyiség, hanem nagyobb ingatlanra, házra, udvarra van szükség. További kérdésként jelentkezett, hogy Debrecen belvárosában vagy zöldövezeti környezetben, esetleg kertvárosi részen legyen-e a hely. Mivel már 4 éve vizsgáltam a debreceni anyukák igényeit, ezért az igények alapján a helyszín kiválasztása során sok mindenre tekintettel kellett lenni. Leginkább arra, hogy

 • autóval könnyen megközelíthető legyen,

 • több parkolóhely álljon rendelkezésre,

 • ingyenes legyen a parkolás,

 • busszal és villamossal is könnyű legyen a megközelítés,

 • babakocsival is biztosított legyen a bejutás,

 • a kerékpárral érkezők is be tudjanak jutni,

 • legyen hely a babakocsik és a kerékpárok tárolására.

A babakocsival és a kerékpárral való megközelíthetőség miatt az emeleti elhelyezkedés kizárt volt, mivel az emelet csak lépcsőn keresztül vagy lifttel érhető el, ami viszont kellemetlenségekkel járhat.

Nehéz volt megtalálni a legideálisabb helyet...

...DE VÉGÜL SIKERÜLT!

Első gondolatom az volt, hogy olyan helyet nagyon-nagyon nehéz lesz Debrecenben találni, ami egyszerre megfelel a fenti feltételeknek, de ha van ilyen, akkor azt én biztos megtalálom. Nagyon elszánt voltam. Aztán elindult a keresés, fél év alatt gyakorlatilag az egész várost bejártuk a férjemmel, számtalan helyszínt megnéztünk, míg kiderült, hogy mégis létezik egy szuper hely a városban, ahol megvalósítható a Csemeteliget projekt.

Nem fogom felsorolni az összes kiadó helyet, mert már magam sem emlékszem mindenre, annyi helyen jártunk. Csak azokról írok, amikben megláttam a lehetőséget, de hogy lássátok mennyire nem volt egyszerű a feladat, azt is leírom, hogy ezeknél milyen nehézségekbe ütköztünk.

Hol lett volna elképzelhető a Csemeteliget helyszíne?

 • A helyszín keresés kezdetén a Bethlen utcán szemeltünk ki egy ingatlant, ami nagyon ígéretesnek tűnt, remek belső elrendezéssel, újszerű állapotban, alig igényelt volna ráfordítást, azonban az oda felvezető meredek lépcsősor kizárta az alkalmasságot, ráadásul a környéken mindenhol csak fizetős parkolók álltak rendelkezésre.

 • Rengeteg kiadó ingatlannal találkoztunk a Petőfi tér környékén (pl. Iparkamara utca, Vásáry utca, Miklós utca, Sumen utca) azonban tudva azt, hogy a Nagyállomás és a környékének megújítása miatt hamarosan lehetetlenné válik az arrafelé való közlekedés, ezeket a helyeket el is vetettük.

 • Az Óvárosban is akadt egy alkalmasnak tűnő családi ház (Eötvös utca), azonban a három szint és a szűk utcában való parkolási nehézség és a csekély számú parkolóhely eltántorított tőle.

 • Ezt követően az egyik legesélyesebb helyet találtuk meg a Baross utcán, ahol minden adva volt a Csemeteligethez: több nagy helyiségből álló földszintes családi ház, tágas zöld udvarral, ingyenes parkolással, tárolóval a babakocsik, kerékpárok számára, de mégis volt egy bökkenő: az ingatlan teljes felújításra szorult, ami óriási költséget igényelt volna, ez pedig finanszírozhatatlannak bizonyult…

 • A Vezér utcai övezetben és az Akadémia kertben is nézelődtünk, s találtunk is egy kiadó sarki családi házat, ahol szinte minden feltétel adott volt, de annyira a város szélén helyezkedett el, a legközelebbi tömegközlekedéstől is legalább 15 perc sétára, hogy emiatt – no meg a tetőtéri beépítés miatt – lemondtam róla.

Már-már végső elkeseredésbe estem azzal, hogy leteszek erről az egész ötletről, amikor is mondtam magamban, hogy na, még egyszer utoljára átnézem az internetes kínálatot. S ekkor mit ad Isten? Az utolsó keresés alkalmával egy olyan, Debrecen zöldövezetének központi helyén (a Nagyerdő szívében) található, az igényeknek mindenben a lehető legjobban megfelelő ingatlanra leltem, ami szó szerint tényleg minden felsorolt kívánalmat kielégít!

Ha tudni szeretnétek, hogy melyik ez az ingatlan és pontosan hol található, azaz hol lesz a Csemeteliget, akkor kövessétek a blogomat és a Csemeteliget Facebook oldalát is, mert hamarosan minden kiderül!

Nézd meg az ezzel kapcsolatos élő facebook videós bejelentkezésemet, mert ebben még közelebb viszlek a helyhez és sok új információt is elárulok!