Kullár-Halász Ildinkó
Kullár-Halász IldinkóTanító, fejlesztőpedagógus, komplex mozgásterápiás fejlesztő
Van egy 8 éves nagy fiam, aki a mindennapjaimban és a munkámban is ösztönöz. A vele való játék és tanulás segít abban, hogy közelebb kerüljek a vele egyidős gyerekek érdeklődéséhez, igényeihez, játékaihoz, feladatokhoz való viszonyukhoz. Első kézből teszteli az ügyességi vagy akár a saját készítésű játékaimat. Élő példa arra,hogy ha az alapokat már kisgyermekkorban letesszük, akkor gyerekjáték lehet a tanulás.

Miért szeretnék segíteni?

2013 óta dolgozom pedagógusként, második diplomámat 2015 júniusában szereztem fejlesztőpedagógus szakirányon. Napközis nevelőként úgy éreztem keresnem kell a megfelelő módszereket, hogy hozzá tudjak járulni ahhoz, hogy a diákjaim örömmel és eredményesen legyenek képesek a tanulás elsajátítására. Azt tapasztaltam, hogy az első osztályban történő lemaradás végigkíséri azokat a gyermekeket, akiknél nem történt meg a megfelelő képességek megalapozása egészen a középiskolába lépésükig, vagy akár még azt követően is. Kerestem a módszereket, megoldásokat arra, hogy miként tudnám segíteni ezeket a gyerekeket. Iskola előkészítő foglalkozásokat tartok, s mozgásfejlesztő órákat azért, hogy már az első év sikerélményekben gazdag lehessen a kisiskolások számára. Célom, hogy tanulóim képessé váljanak elérni önmagukhoz mérten a legjobb teljesítményt, kihozzák magukból azt, ami bennük van.

Miért tudok segíteni?

Kiemelt fontosságú munkám során a mozgásfejlesztés, mivel kulcsfontosságú szerepe van a képességfejlesztésben. Kisgyermekkorban az idegrendszer érlelésének leghatékonyabb eszköze a mozgás. A mozgáson keresztül az idegrendszer bepótolja azokat a hiányosságokat, amelyek a korai életszakaszban keletkeztek. A mozgásfejlesztés következtében alkalmam nyílik az egész személyiség fejlesztésére, hiszen a testi fejlődésen túl hatunk az értelemre, a szociális és lelki képességekre egyaránt. Amíg én egy nagyon tudatosan felépített, megelőzés központú gyakorlatanyaggal korrigálom a különböző tartáshibákat, illetve fejlesztem a gyerekek mozgáskészségét, közben ők azt érzik, hogy „csak” játszanak.

Mottóm: „Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi csak játszik. De mi már tudjuk, mire megy a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle.” (Varga Domokos)

Mit csinálok a Csemeteligetben?

Az iskola előkészítő programot (Sulis leszek!), illetve a Pattogó-mocorgó labdás ügyességfejlesztő órákat vezetem.