Nemrég beszámoltam arról, hogy milyen baba-mama foglalkozás, program, és milyen ovis foglalkozások érhetőek el a Csemeteligetben.  Családi központunk tevékenysége azonban sokkal szerteágazóbb. Lássuk!

1. „MiniOvi” – avagy ovi-előkészítő

Már a nyitáskor is szerepelt a szakmai programunkban. Imádjuk mi is, és a családok is. Miért? Miniovinkban 9-12 óra között tartózkodnak a gyermekek, egészséges tízórait kapnak, minőségi és színvonalas játékokkal játszhatnak, rendelkezésükre áll a sóhomokozónk, és imádják a foglalkozásokat, melyekkel nap, mint nap meglepjük őket. Találkoznak gitárral, furulyával, hegedűvel, csellóval, sámándobbal, klarinéttal, bábozással, mozgásfejlesztő eszközökkel, élő mesehallgatással, minden nap mondókázással, énekléssel, játékos angoltanulással és nem utolsó sorban közösséghez szoknak. De miért imádják a szülők? Mert rugalmasak vagyunk, akár 2-3-4-5 délelőttöt is nálunk lehet a csemetéjük családias hangulatban és szeretetben. Ez alatt az idő alatt az anyuka kényelmesen el tudja végezni az otthoni teendőit, vagy épp részmunkaidőben dolgozik, vagy minőségi időt tud eltölteni otthonlévő csecsemőjével. Egyik kisgyermeknevelőnk óvónéni is egyben, így a 2,5-3 éves csemetékkel külön is tud foglalkozni. Sírtam, mikor olvastam a pozitív visszajelzéseket tőlük, és nagyon nehéz szívvel engedtem el őket. Ők győztek meg arról, hogy csináljunk családi bölcsit, mert nálunk olyan élményeket, törődést, szeretetet és fejlesztést kap a gyermekük, melyről ők csak álmodhattak.

1. kép: Bábos Mesekuckó az udvaron

2. Születésnapok

Eleinte féltem tőle, mert sok mindenben újítást hozott ez a szülinapozni vágyók számára. Egyedül nálunk van Debrecenben kizárólagosság, azaz a szülinapos és csapata ünnepel egy adott időintervallumban. Nincsenek ugrálóváraink, nálunk a szülinapok nem az őrjítő dühöngésről szólnak, hanem a minőségileg együtt töltött időről. A szülinaposra és csapatára tervezzük meg a programot, ezen túl pedig lehetőséget biztosítunk a szabad játékra is. Elsőként mi adtunk ajándékba a szülinaposnak tortát, minőségi étel-és italkínálat várja őket az asztalon.  Mindeközben pedig a szülők nyugodtan le tudnak ülni, beszélgetnek, kávézgatnak. Nem egy szülinapunk tartott már tovább az elhúzódó beszélgetések miatt a megadott időn túl. 🙂 De ez így van jól. Örömmel szervezünk 1-10 éveseknek szülinapokat változatos programokkal, minőségi idővel, kizárólagossággal. Sokszor a családok tartják nálunk a gyerek szülinapját, sok sok barát, tesók, uncsitesók. Eltérő korosztály, de megoldjuk! Viszont csak hétvégén tartunk szülinapokat korlátozott számban, hiszen a szülinapok között is fontosnak tartjuk a takarítást, rendrakást, porszívózást, mert mindegyik kis szülinapos megérdemli, hogy ugyanazt a színvonalat nyújtsuk nekik.

2. kép: Szülinapi program 8-10 éveseknek

3. Éjszakai „ovi” és éjszakai gyerekfelügyelet

Ez egy újdonság nálunk ettől az évtől, és hamarosan debütál! Úgy gondolom, hogy minden anyuka és apuka számára fontos az, hogy minőségi időt tudjon egymással eltölteni, kettesben tudjanak lenni, és kicsit feltöltődjenek vagy épp jól kialudják magukat. 🙂 Mindezt úgy, hogy közben csemetéjük a legjobb kezek között van. Mert maximálisan odafigyelünk rájuk, programokat, játékokat szervezünk nekik, kapnak vacsorát, reggelit, és nekik is egy buli az éjszakai pizsiparti.

4. Nyári táborok

Két év alatt közel 350 gyermek táborozott nálunk a Csemeteligetben. Sok sok tematika, és téma közül választhatnak ami a délelőtti elfoglaltságot jelenti, és délután szabad játék, alvás, vagy épp kézműveskedés a program. Mindezt úgy, hogy maximálisan odafigyelünk rájuk, tudjuk, hogy ki mennyit evett, mindenkit kísérünk mosdóba, sőt, reggelente megvigasztaljuk őket, ha szükséges, mert az integető erkélyünkön fogom az ölemben őket, ha elpityerednek.

3. kép: Kézműveskedés az udvaron

5. Klubok

Két éve működik már nálunk a hordozós klub, örömmel tölt el, hogy támogathatom Kiss Anikó munkáját, és hogy sok sok családnak segíthetünk ezáltal a babahordozásban. Újraindítottuk nagy sikerrel a várandós és kismama klubunkat, ahol kéthetente újabb és újabb témákat dolgozunk fel. Emellett tervben van még más klubfoglalkozás is az anyukák számára.

6. Játszó(ház)

Nálunk a Csemeteligetben nem a klasszikus értelemben vett játszóház működik. Nincs ugrálóvárunk, mászónk, óriáscsúszdánk. Odafigyelünk a játékok minőségére, tisztaságára, a higiéniára. Németországból szerezzük be kiváló fa minőségi játékainkat, közel félmillió értékű LEGO készletünk van, odafigyelünk mnd a kisfiús, mind a kislányos játékok mennyiségére és összetételére, a hiányos és törött játékokat szelektáljuk, a játékkészletet folyamatosan újítjuk. Mindemellett mozgásfejlesztő eszköz is található a játszóban, úgy mint forgófotel vagy varázspalló. Tapasztalataink azt mutatják, hogy akár a 7-8 évesek is szívesen játszanak a játszóban egy-egy szülinap alkalmával. Játszani nyitvatartási időben bármikor lehet jönni hozzánk! Leginkább azonban az a jellemző, hogy mivel rendszerünket úgy alakítottuk ki, hogy a fejlesztő foglalkozások mellett (akár baba-mamás, akár ovis) a játszót térítés nélkül használhatjátok, így kevés azok száma, akik csak játszani jönnek hozzánk.

4. kép Játszó a Csemeteligetben

7. Egyéni és csoportos fejlesztések, és iskola-előkészítő

Mindhárom elérhető nálunk a Csemeteligetben, erről hamarosan egy külön cikkben számolok be nektek, mivel a gyermekeink fejlesztése és iskolára való felkészítése egy nagyon összetett dolog.

8. Családi programok

Mikulásünnep: két éve ugyanazzal a csapattal Mikulásünnepezünk, – mikulásünnepünk volt mindkét évben, és teltházzal működtünk. Miért? Mert van benne mese, mozgás, zene, játék, természetesen minőségi mikuláscsomag, és mert hozzánk az igazi finn Mikulás érkezik, aki mindent tud a gyerekekről, és jó tanáccsal is ellátja őket! 🙂

Halloween: ezt is nagyon szeretjük. Fotózással, tökfaragással, tökös feladatokkal, zenével, játékkal és sok sok mókával.

Húsvétváró családi nap: kint a kertben tojáskeresés a fák és bokrok között küldetés alapján, mese, zene, mozgás, játék, kézműveskedés, igazi húsvéti hangulat. Kell ennél több?

Pacsmagoló: itt a festéké a főszerep! Családi alkotás, közös munka készül egy hétvégi délelőtt, melynek csak a képzelet szab határt! Mind az alkotásban, mind az eszközök használatában. 🙂

+1 Mit szeretnék még megvalósítani?

Sok mindent. Legyen ez egyelőre egy kicsit titok, de a folyamatos kiírásokból látni fogjátok. Szeretnék az anyukákra is odafigyelni egy kicsit jobban, és a családokra is olyan programok és tanfolyamok szervezésével, melyek egyenként is szolgálják a családtagok érdekeit és együttesen is csak előnyt tudnak belőlük kovácsolni majd.

És hát…A két kis törpünk sem véletlenül született meg grafikusunk kezei alatt…

 

Szeretnék adni Nektek és Debrecennek valami olyat, ami még nem volt. Amire sok sok anyuka, csemete, apuka és család vágyik. Ami hiánypótló, amelyre szükségünk van, szükségetek van. Ezt ma is megerősítette számomra egy anyukánk, aki még nem járt nálunk. Odalépett hozzám az emeleten, bemutatkoztunk egymásnak, és azt mondta nekem: „ Mi Debrecen külső részéről járunk majd hozzátok Anita, de már ma bérletet vettünk. Úgy gondolom, hogy erre minden anyukának, babának és családnak szüksége van. A hely úgy, ahogy van tökéletes, és minden igényt kielégít. A rendszer pedig szintén, mert nem kell elrohannunk, itt tényleg be tudunk rendezkedni egy délelőttre. Ügyesen csinálod. Köszönjük, hogy ez létrejött itt Debrecenben.” – na ezek után a szavak után csak könnyezve tudtam annyit mondani mindössze, hogy köszönöm!

 

Egyszer azt mondta nekem egy anyuka, hogy színesebbek vagytok, mint a szivárvány! Lehet. 🙂 De édesanyaként úgy gondolom, hogy a gyermekeink színesítik be mindennapjainkat, és értük mindent (is)!