Trázsi Emese
Trázsi EmeseNéptánc oktató, táncos zenebölcsi vezető
Több mint 15 éve a Forgórózsa Táncegyüttes aktív tagja vagyok és 4. éve az együttes óvodás csoportjának tartom a néptánc próbákat.

Miért szeretnék segíteni?

Azért, mert a táncos foglalkozásokon a gyermekek sokfajta képességét tudjuk fejleszteni. A testi képességek közül kiemelném a ritmusérzéket, a testtudatot, a figyelemkoncentrációt. Az óvoda előtti korosztályban még nem táncot tanulnak a gyermekek, inkább mozgáskultúrát. Amit látnak, elkezdik utánozni, használják és gyakorolják önállóan is a különböző mozdulatokat. A népdalok, mondókák segítségével a szókincsük is bővül, beszédkészségük is fejlődik, a közös éneklés és a tánc öröme egy plusz élményt ad a szülő-gyermek kapcsolathoz. Nagyanyáink, dédanyáink is ezt a kultúrát használták, szájról-szájra terjedtek a gyermekdalok és mondókák. Amit itt elsajátít a szülő, otthon is énekelheti és játszhatja a gyerkőccel. A gyermek megismerkedhet a magyar kultúrával, hagyományainkkal és már önmagában a népzene hallgatásával is formálódik személyisége. Mindemellett segít a közösségi életbe való beszoktatáshoz, amit én kiemelkedően fontosnak tartok. A tánc segítséget nyújt a szocializációban, a társas kapcsolatok kialakításában, itt figyelni kell a társakra, toleránsnak segítőkésznek kell lenni velük szemben. A gyermek tánc közben megtanulja, hogy a társaira figyelni kell, így, udvariasabb, megértőbb lesz gyermektársaival.
A gyermek számára az, hogy mozoghat mindig is örömet, élményt jelent. Ezt úgy tudjuk fokozni, hogy a gyermek népzenére mozog, amely fokozza az érdeklődését a mozgás és a népünk kultúrájának elsajátítása iránt. Mindezek átadásában szeretnék segítségre lenni.

Miért tudok segíteni?

A Forgórózsa Táncegyüttes óvodás csoportjánál szerzett tapasztalataimat és az Így Tedd Rá! módszertan képzésen kapott tudásomat szeretném továbbadni. Célom, hogy minél több gyermekkel megszerettessem a néptáncot, illetve a magyar népzenét, hogy a gyermekek is olyan nagy örömüket leljék benne, mint amennyire én.

Mit csinálok a Csemeteligetben?

A táncos zenebölcsi foglalkozásokat vezetem.