Az anya és apa szerep valószínűleg a legnagyobb felelősséggel jár, amit az ember vállalhat. Életre szóló, állandóan változó feladatokat kínáló szerepkör, amit magától értetődőnek tekintünk, ugyanakkor sokszor küzdünk a szülői feladataink kapcsán elégedetlenségérzéssel – vajon elég jól csinálom, jó szülő vagyok? A szülői működésmód nem a régebbi már meglevő működések egyszerű átállítódása a várandósság és a szülés által, hanem valami teljesen új létrejötte a már meglevő gyerekkorból hozott élményekből, érzésekből és a későbbiekben formálódó tervekből, vágyakból, ismeretekből.

A várandósság időszaka lehetőséget ad számunkra, hogy ráhangolódjunk a szülőszerepre, a testünkben, lelkünkben és a kapcsolatainkban zajló változások megélése és elfogadása által fejlesszük szülői képességeinket.

Lehet-e felkészülni a szülésre és a szülői lét nehézségeire? Sokan teszik fel ezt kérdést. Mint annyi más helyzetben itt is igaz az, hogy a valós nehézségek, örömök és az elképzelések, vagy elvárások közötti szakadék mértéke befolyásolja a csalódottságunk és kontrollvesztettségünk érzésének nagyságát. Minél több irreális elvárásunk és elképzelésünk van, annál mellbevágóbb lehet a valóság.

A szülésre és szülőségre való készülés növeli tájékozottságunkat, segíti a félelmeinkkel való szembenézést, alternatív lehetőségeket kínál a nehézségekkel való megküzdéshez és közelebb hozza elvárásainkat a realitáshoz.

A Várandós szülők klubja nyitva áll mindazoknak a pároknak, anyáknak, apáknak, leendő nagyszülőknek, akik szeretnének többet megtudni a szülővé válás időszakáról, vannak kérdéseik, kíváncsiak a szakemberek és más párok véleményére, szívesen ismerkednek meg hasonló helyzetben levőkkel, akikkel a baba megszületése után is találkozhatnak.

A klub egyes alkalmai adott téma köré szerveződnek, teret adva a kérdések, élmények megfogalmazásának.

Tervezett témák:

  1. Babánk lesz! – a gyermek vállalás, mint életünk legnagyobb kalandja. Amire számítunk és amire nem. A szülésre és szülőségre való felkészülés jelentősége.
  2. Táplálkozás és életmódváltás a várandósság alatt. Ajánlott és kerülendő dolgok a szülővé válás időszakában.
  3. Csodálatos magzat, csodálatos újszülött. Hogyan léphetünk kapcsolatba a babával?
  4. Mozgásformák várandósság idején – Beszélgetés a várandósság alatti testi változásokról. Mi történik, és hogyan lehet megtámogatni a folyamatokat, és csökkenteni a kellemetlen tüneteket.
  5. Választások a szülés körül – jogok és lehetőségek a kórházban. Az otthonszülés Magyarországon. Az orvos és kórházválasztás szempontjai.
  6. A szülésről dúla szemmel- a természetes szülés hogyan válhat természetessé számunkra. A szülés körüli segítők szerepe, jelentősége.
  7. Ami a szülőszobán történik – kérdezd a szülésznőt!
  8. A másik út – amit a császármetszésről tudni érdemes. A császármetszés utáni hüvelyi szülés lehetőségei (VBAC)
  9. Gyermek születik – család születik. A családi kapcsolataink átalakulása a gyermekvállalás idején. Párkapcsolat, nagyszülőség, testvér érkezése.
  10. Gondoskodás igény szerint – mi a baba szükséglete, igénye a születéstől kezdődően?

Készülődés a szoptatásra, a hordozásra, a válaszkész nevelésre.

A Várandós szülők klubja a Csemeteliget és az Életpszichológia Tanácsadó Központ együttműködésében valósul meg.

Minden hónap második keddjén 17.00-18.30 között találkozunk.

Felelős házigazdagént a meghívott szakember vendégekkel együtt a várandós szülők klubjának vezetőjeként szeretettel várlak Benneteket!

Ferenczi Bea pszichológus, családterapeuta, dúla.