fbpx

Ki az az Erdélyi Anita és miért bízhatsz meg benne?

Árk Photo - Erdélyi (117 of 131) (1)

Ha kíváncsi vagy, ki is az az Erdélyi Anita, és miért lehet nála vajon olyan tudás és tapasztalat, amivel segíthet Neked, akkor jó helyen jársz! Készíts magadnak egy finom kávét, és elmesélem a történetemet. 

A történetemet, mely elvezetett engem odáig, hogy szeretettel és kifogyhatatlan lelkesedéssel tudok segíteni azoknak a szülőknek, akik:

 • szeretnének egy olyan platformot, ami a szülőségre készíti fel őket,
 • szeretnék megismerni, hogy mire kell odafigyelni gyermekük/gyermekeik fejlődésében az első 6 évben,
 • tudják azt, hogy az ember fejlődésében minden az első 6, de leginkább az első 3 évben dől el, erre építkezünk később!!!,
 • akik még nem tudják, de szeretnék megtudni, és megismerni a miérteket,
 • meg szeretnék előzni a problémát, 
 • felismerve a problémát, hajlandóak kérdezni, tanulni és változtatni.

 

Miért írtam meg ezt a kisregényt, és miért szánj időt rá, hogy elolvasd?

 1. Ha még nem találkoztunk, és újonnan találkozol velem, valószínű, hogy bizalmatlan vagy velem szemben. „Ki az az Erdélyi Anita, és miért kellene megbíznom benne?” – teljesen jogosan merül föl benned a kérdés. Vágtass át a történetemen, majd döntsd el Te magad, hogy lehet-e nálam bármi, amellyel fejlesztheted magad édesanyaként, ami építheti a gyermekeddel a kapcsolatod, amely elősegítheti az otthon együtt töltött minőségi időt, és amely hozzájárulhat ahhoz, hogy olyan környezetet tudj kialakítani otthon, mely mindegyik életkorban biztosítja gyermeked számára a megfelelő fizikai, lelki és mentális fejlődést.
 2. Ha van 0-6 év közötti csemetéd, akkor nagyon tanulságos és akár inspiráló is lehet a történetem. Biztos vagyok benne, hogy nem 1 ponton fogsz magadra ismerni.

Azóta már biztosan elkészítetted a kávédat. 🙂 Kellemes olvasást kívánok a cikkhez! 

Hogyan lett egy közgazdász édesanyából baba-mama és gyermekközpont intézmény vezetője?

Az egész gyermekkoromban kezdődött. Volt egy kislány, aki már gyermekkorában a fejébe vette azt, hogy valami olyat szeretne létrehozni, ami értéket teremt, és fennmarad. Akkor, ott, a meggyfa tetején ülve vagy épp a kertet kapálva ezt még így nem tudta megfogalmazni. Már akkor is nagyon szerette a gyerekeket, vonzódott a tanítás iránt, de tudta, hogy nem iskolában szeretne tanítani. Sokat volt a nagyszüleivel, és sokat is tanult tőlük. Nagypapája vezette be a számok birodalmába, és tőle tanulta meg azt is, hogy a lehetetlen nem létezik, vagy azt, hogy azt a munkát, amit nem szeretsz csinálni, de mégis csinálod, azt már megette a fene kisunokám. Azt hiszem ezt nevezik 2020-ban úgy, hogy azt csináld, amit szeretsz, és amit akkor is csinálnál, ha megnyernéd a lottó ötöst. 

Ezt ő már 30 évvel ezelőtt megtanította nekem. Azt hiszem ezt tanítják a marketingesek is ma, 2021-ben. Talán ezért is kalandoztak a gondolataim mindig azon, hogy valami maradandót szeretnék alkotni…

Nagymamám, az egyik példaképem. Ő volt az, aki megtanított főzni, állatokat gondozni, kertet rendezni. Ő volt az, aki megtanította, hogyan és mivel kell a fagyasztót telepakolni télére. És ő készítette a világ legfinomabb palacsintáját és meggylevesét, ami a kedvenc ételem. Amikor egyszer megkérdeztem tőle, hogy mama, hogyan tudsz ilyen finom ételeket készíteni? Erre ő azt válaszolta, kisunokám, amit szívvel lélekkel csinálunk, az teljesen más, mint amit nem. Mindenben benne volt a szíve-lelke, legyen az étel, állatok etetése, kert kapálása, meseolvasás, varrás vagy takarítás.

 
1990 tájékán tehát már fel voltam vértezve 2 olyan információval, melyek ma, 2021-ben is kincset érnek: Csináld azt, amit szeretsz, és mindezt szívvel lélekkel végezd. Az emberek többsége még ma sem meri ezt meglépni, mert nem mer túllépni a határain és a komfortzónáján.

És itt jönne az, hogy de, én átléptem a komfortzónám...

Nem, nem léptem át. Először gazdasági agrármérnök szakon végeztem, majd bankban kezdtem el dolgozni, közben pedig közgazdász lettem sok egyéb képesítés mellett. Imádtam a munkahelyemet, de amikor férjemmel megfogalmazódott bennünk a gyermekvállalás gondolata, és várandós lettem, éreztem, hogy nagyon magával szippantott ez az egész új világ. 

A várandósság alatt feltettem magamnak egy kérdést: Hogyan tudom ezt az egész anyaságosdit jól csinálni? Biztosan jól fogom csinálni? Honnan tudom meg, hogy jól csinálom-e? Anyukám, a másik példaképem azt válaszolta ezekre a kérdésekre amikor tőle is megkérdeztem, hogy „Ezt majd az idő fogja eldönteni kislányom. Ha felnő és boldog, egészséges, sikeres ember lesz, akkor jól csináltad.” Fanntörpikus. Mondhatnám azt is, mint az Üvegtigrisben Lali „Kösz Csoki, sokat segítettél!” 🙂

Majd még mielőtt azt hittem volna, hogy édesanyám válasza egy nesze semmi fogd meg jól volt, kezembe került egy Vekerdy Tamás könyv egy könyvesboltban. Megvettem, elolvastam. Majd még egyet. Aztán még ötöt. A mozaikkockák kezdtek összeállni a fejemben azzal kapcsolatosan, hogy hogyan is képzelem el az “anyaságosdit”.

Megszületettek gyermekeink, és velük együtt a gondolat…

2012-ben megszületett kisfiunk, és elkezdtem természetes alapanyagú játékok készítésével foglalkozni, mert a boltokban kapható csattogó, zörgő, funkcióját nem betöltő rideg, hideg játékokat nem voltam hajlandó a gyermekem kezébe adni. Így kerültem kapcsolatba a játék témakörével. 

Amikor már 6 hónapot betöltötte a legény, szerettem volna kimozdulni vele egy baba-mama barát helyre. Olyan kis van egy foglalkozás, játszó, kávézunk, beszélgetünk. Legnagyobb megdöbbenésemre Debrecenben nem volt ilyen! Ez volt az első gondolata a Csemeteligetnek.

Majd elkezdtem távmunkában dolgozni, és a sok home office végett muszály voltam a mesenézéshez folyamodni. Kisfiam közel 2 éves korától körülbelül 1,5 éven át napi rendszerességgel nézett mesét online. Erre ma már nem vagyok büszke, de mostmár tudom azt, hogy ez a pont adta meg azt a pluszt, ahogyan és amiért működik a Csemeteliget. De erről még egy kicsit később.

2016 év elején megszületett kislányunk. A 6 hetes kontrollt követően azt vettem észre, hogy nehezebben tudom felemelni a bal karját, és sírt is, ha egy ponttól magasabbra emeltem. Mivel ekkor már rengeteg gyógypedagógiai könyv tanulmányozásán túl voltam, azonnal elvittem neurológushoz, de ezzel együttesen már a kisfiamat is megvizsgáltattam, mivel éreztem, hogy valami nem olyan, mint amilyennek kellene lennie. Nem nevezném ADHD-nak, de a szokásosnál sokkal aktívabb volt. A vizsgálat eredménye az volt, hogy a lányomat 9 hónapon keresztül tornára hordtam, a kisfiamat pedig enyhe hipermotilitás következtében először egyéni, majd csoportos TSMT (tervezett szenzomotoros tréning) tornára hordtam. Heti 3 alkalommal utaztuk át hárman Debrecent tömegközlekedéssel…

Ez volt az a pont, ahol belépett az életembe a mozgás vizsgálata és tanulmányozása. Ahogy ragadt rám a tudás, úgy hagytam el a mesenézést, és alakítottam át az addigi életünk mindennapjait. Kislányunk mozgása rengeteget fejlődött a torna hatására, kisfiunk viselkedésén pedig érezhető volt a változás. Amikor minden helyreállt, akkor szakítottam volna időt arra, hogy kislányommal kimozduljunk.

 

DE, újabb csapdába kerültünk! Még mindig nem volt Debrecenben egy olyan hely, amit én megálmodtam.

A végső lökés és az első lépések

Rengeteg rengeteg gondolat és információ keringett akkor a fejemben. Arra a kérdésemre visszatérve, hogyan tudok jó anya lenni a gyermekemnek, már megkaptam a választ. Arra a kérdésemre, hogy mit szeretnék csinálni, magam sem tudtam megfogalmazni. Majd meghallgattam Kopócs Éva TedX című videóját, mely alapjaiban megváltoztatott mindent. Évi arról beszélt, hogy ha az ember keresi önmagát, és nem tudja, mit szeretne csinálni az életben, akkor menjen vissza a gyermekkorába. Gondoljon arra, hogy kisgyermekként mi szeretett volna lenni.

Kisgyermekként mindig is alkotni, létrehozni szerettem volna valamit. Jó lett volna, ha mindezt gyermekeknek tudom megtenni. Ha taníthatom őket, de nem iskolában. Valami más megoldást akartam már akkor is.

Egy éjszaka, meleg kávésbögrével a kezemben született meg a Csemeteliget alapja. Hosszú éjszakákat töltöttem el azzal, hogy helyet kerestem üzleti tervet készítettem, agyaltam, baba-mama foglalkozásokat kerestem. Ledöbbent arccal ültem a laptopom előtt, amikor láttam, hogy Bábos Mesekuckó, Kerekítő Mondókás Móka, Csiri-biri torna foglalkozások működnek országszerte. Elvégeztem mindhárom képzést. Emlékszem, hogy a Bábos Meskekuckó foglalkozásvezetői vizsgámról hazaúton az autópályán teljes csend, gyerekek alszanak, férjem vezet, én eszem, és megszólalok:

 • Te Tomi, én csinálok egy baba-mama Központot!

Ő pedig a nagy nyugalmával 130-nál felém fordult, és azt mondta:

 • Az a baj szivem, hogy te nem viccelsz.
Csemeteliget

A szót tett követte

Innentől kezdve elindult a lavina, több szálon futottak az események. Optimális hely megkeresése, állandó éjszakázások, weboldal, órarend, marketing, berendezés, engedélyeztetés stb… Egy olyan helyet álmodtam meg, mely a kisgyermekes édesanyák problémájára nyújt megoldást. Sok sok tevékenységet beépítettem a Csemeteligetbe, mely 2017.10.16-án megnyitotta kapuit.

A nyílt héten több, mint 200 család látogatott el hozzánk. A csuklómat nem bírtam mozdítani, mert a 240 nm-es épületet egyedül, saját kézzel festettem ki. Éjszakánként is.

Aztán teltek a hónapok, majd az évek. Ebben az évben ünnepeltük a 3. szülinapunkat.

A Csemeteliget számokban

 • Az elmúlt 3 évben több, mint 1500 óra baba-mama foglalkozást tartottam, közel 400 óra ovis foglalkozásunk volt, több, mint 600 óra egyéni fejlesztés és iskola-előkészítés, melyek mindegyikét én tartottam, 500 táboroztatott gyermekkel foglalkoztunk nyáron tematikus táborokban.
 • Megszámolhatatlan szülői problémára és kérdésre adtam választ.
 • Összesen több, mint 1500 család az, akiknek segítettem eddig.
 • Egyéni fejlesztés keretein belül 1,5-2 éves szinten lévő gyermeket sikerült alig 1 év alatt 5 éves szintre fejlesztenem.
 • A hozzánk járó csemeték mérhetetlen fejlődéseken mentek keresztül: javult a szocializációjuk, elkezdtek beszélni, jobban megértették magukat, bátrabbakká váltak, önálló játékra is képesek lettek, fejlődött a finommotorikájuk, az egyensúlyérzékük.
 • Számtalan alkalommal adok interjút akár tv-ben, szakértőként hívnak rádióba, legutóbb az Európa Rádión futott velem egy szakértői interjúsorozat Fejlődik a csemete címmel.
 • 2018-ban 150 induló közül megnyertem az Év Anyavállalata 2018 díjat, 2019-ben pedig jelölést kaptam a Családháló-díjra.
Csemeteliget

Az Év Anyavállalata díj egy örök emlék és egyben siker is lesz számomra. 

2018-ban a 9. verseny futott, ebben az évben volt a legtöbb, 150 jelentkező. A 150 jelentkezőből bekerültem először az első 10-be, majd egy 5-6 perces prezentáció keretén belül bemutattam azt az értéket, amit képviselek. Vad idegen édesanyák, vállalkozó édesanyák előtt tettem mindezt úgy, hogy fél éve működött a vállalkozásom. 

Mérhetetlenül hálás vagyok, hogy átjött nekik az, amit szerettem volna, hogy átmenjen. Bizalmat szavaztak nekem, és a szavazataik alapján értem el az első helyezést.

Our Vision

Smart KIDS envisions a diverse community in which kids are respected and heard by a collaborative support system of organized and trained adults, who are teachers and friends at the same time and help kids realize their potential.

Our Mission

Smart KIDS initiates and supports transformational educational experiences through which kids are inspired and enabled to learn environment through interactive lessons and create positive change within themselves.

Core Beliefs

Our education philosophy is based on respect, friendship, communication and mutual help. Curiosity is the driver of the schools’ love for learning and growing. Social responsibility is one more main principle for promoting the social justice.

School Features

Certified

Smart KIDs is certificated according to World School Standards and was awarded by School Associate

VARIED CLASSES

Kids study all school subjects according to their interests and talents.

Learning

In our lessons we use high-quality equipment for creating a learning environment for our pupils

Outdoors

The outdoors is equipped with a sports ground, a park area, streetlights and security cameras.

FUNNY GAMES

Our educational process is based on a game method, we provide our lessons with funny active games.

Events

We are interested in developing the social activity of our students, so we hold many events for our kids.

0 +
Outdoor Activities
0
Math Lessons
0
Loving Teachers
0
Fun Experiments

Frequently Asked Questions